Werknemer

HOP voor werknemers

Werken in de horeca is meer dan een bijbaan: het is een vak waarin je kunt groeien en ontwikkelen. Waarin je aan je toekomst kunt bouwen. Maar de sector kent ook uitdagingen. Denk aan een te kort aan personeel. Het werk vraagt soms veel van de mensen die er werken. En het imago van werken in de horeca kan beter.

Deze uitdagingen kunnen we alleen samen aanpakken. Daarom hebben werkgevers en werknemersorganisaties in de Horeca-cao 2024 afgesproken om een nieuw ontwikkelfonds op te richten, dat is HOP.

Samen investeren in de toekomst

Werknemers en werkgevers hebben in de cao afgesproken dat iedereen die in de horeca werkt een kleine bijdrage levert aan HOP. Namelijk 0,1% van het premieplichtig loon voor de werknemer en 0,1% voor de werkgever.

Met dit geld gaat HOP activiteiten en projecten financieren die bijvoorbeeld bijdragen aan:

  • Het verbeteren van werkomstandigheden in de horeca.
  • Betere aansluiting van het onderwijs op de praktijk.
  • Het versterken van het imago van (werken in) de horeca.

Zodat de horeca ook in de toekomst een aantrekkelijke sector blijft om te werken.

2025 startfase

HOP zit nu nog in de startfase. Vanaf april 2025 is gestart met het inhouden van de premie. Dit jaar zullen de eerste projecten en initiatieven starten die bijdragen aan de toekomst van de sector. Zodra meer bekend is over de eerste projecten die vanuit HOP gefinancierd gaan worden vind je dat op deze website.

Veelgestelde vragen

Wat houdt HOP in voor jou als werknemer? 

Horeca-cao. Dit betekent het voor jou