De horeca is een fantastische sector met hardwerkende creatieve ondernemers. Zij zetten elke dag weer alles op alles om gasten een geweldige ervaring te bezorgen. Maar de sector kent ook uitdagingen. Het is lastig om de juiste medewerkers te vinden en vast te houden. Het imago van (werken in) de horeca kan beter. En het onderwijs sluit niet altijd goed aan op de praktijk.
Deze uitdagingen kunnen we alleen samen aanpakken. Daarom hebben werkgevers en werknemersorganisaties in de Horeca-cao 2024 afgesproken om een nieuw ontwikkelfonds op te richten, dat is HOP.
Samen investeren in de toekomst
Werkgevers - en werknemers hebben in de cao afgesproken dat iedereen die in de horeca werkt een kleine bijdrage levert aan HOP. Namelijk 0,1% van het premieplichtig loon voor de werkgever en 0,1% voor de werknemer.
Met dit geld gaat HOP activiteiten en projecten financieren die bijvoorbeeld bijdragen aan:
- Het verbeteren van werkomstandigheden in de horeca.
- Betere aansluiting van het onderwijs op de praktijk.
- Het versterken van het imago van (werken in) de horeca.
- Nieuwe mensen enthousiast maken voor een toekomst in de horeca.
Zodat de horeca ook in de toekomst een aantrekkelijke sector blijft om te ondernemen en te werken.
2025 startfase
HOP zit nu nog in de startfase. Vanaf april 2025 is gestart met het inhouden van de premie. Dit jaar zullen de eerste projecten en initiatieven starten die bijdragen aan de toekomst van de sector. Zodra meer bekend is over de eerste projecten die vanuit HOP gefinancierd gaan worden vind je dat op deze website.